Suomen Cup 2010
Miehet

2010-2011


1. kierros
4.9. Raahe
SC MuPa - Raapo SBT
3-3 (3-2,0-0,0-1)
Korva 2, Pyykkönen, Jussila M. 0+1, Happonen 0+1, Bastman 0+1
SC MuPa - Toholammin U
2-5 (0-0,0-1,2-4)
Jussila A., Bastman, Jussila M. 0+1, Happonen 0+1
SC MuPa - OLS A
3-4 (1-2,1-2,1-0)
Jussila A. 1+1, Happonen, Bastman, Korva 0+1, Jussila M. 0+1

Hyvällä ilmeellä

SC Muden Pallo avasi kautensa Suomen cupin turnauksella Raahessa. Perinteisesti ensimmäisiltä cup-kierroksilta on itse peleissä jäänyt yleensä vai luu kouraan. Niin tälläkin kertaa tuloksellisesti(ellei kabineteissa tapahdu kummia), muttei pelillisesti.

Joukkue sai kehiin kaksi hyökkäyskenttää ja kolme puolustajaa. Ykköskentässä sähelsivät Jussilan laidoilla uusvanhat tulokkaat vuoden tauon jälkeen, Ilkka Happonen ja Jukka Korva. Toiseen kentälliseen aina yhtä kireän Vornasen laidoilla debytoi Paavo Salonen ja kynäili Aki Pyykkönen. Pakistossa taiteilivat Jussila varvas vahvassa teipissä sekä Harrit Bastman ja Eksymä.

Maalissa heilui vanha tuttu kaksikko Pääkkönen/Havana.

Avausvastustaja oli viime kaudella kakkosdivisioonasta pudonnut Virneksen Ritva-Liisan ylpeys Raapo SBT. Raapo osoitti urheiluhenkeä ja oli kasannut yhtä vähämiehisen kokoonpanon mitä MuPa. Niinpä kahden kentällisen joukkueiden välisestä taistosta tuli tasainen.

MuPa avasi pirteästi ja nuorempi ja ketterämpi Jussila oivalsi vastustajan uinahduksen oman pään vapaalyönnissä ja Pyykkönen löytyi kaaripallolla vapaana maalin edustalta. Yksi tuhannesta ja Taivalkosken kostaja otti pallon rinnalla alas ja iski pompusta pallon maalin kattoon. Suoristusta ei himmentänyt edes ylimielinen tuuletus.

Raapo tasoitti MuPan pienen nukahduksen jälkeen läpiajosta, mutta Korva suti maalin edestä paluunsa kunniaksi Happosen syötön verkkoon ja MuPan uudelleen johtoon. Pian tämän jälkeen Raapo tuli taas tasoihin merkkauspelin sotkeennuttua omissa.

Johtomaali syntyi jälleen Korvan iskemänä. Nätti ylänurkka oikealta laidalta ylivoimahyökkäyksen päätteeksi. Tämän jälkeen MuPa pyrki rauhoittamaan pelin tempoa Raapon suostuessa tähän ilman ihmeempiä vastusteluja. Peli oli varsin hyvin hallinnassa, mutta jälleen yksi uinahdus kostautui.

Huolimaton syöttö alaspäin ja vastustajan katkon jälkeen puolittainen vanhanaikainen pomppi hyvin maalissa retkunneen mutta varsin vähillä torjunnoilla selvinneen Heikki Havanan kautta verkkoon pari minuuttia ennen loppua. Loppuun vielä pari nitropalloa molempiin päihin ja pisteet tasan lukemin 3-3. Oikeutettu tulos vaikkakin voiton menetys lopussa söikin miestä.

Ottelu oli MuPalta suorastaan mainio, vaikkakin Raapo oli odotettua heikompi. Molempien miesvajaus näkyi kentällä, mutta MuPan peli oli parin reenikerran jälkeen suorastaan hämmästyttävän kypsää. Harjoituspelissä nähty sekoilu oli unohdettu ja joukkue puolusti asenteella ja uhrautuvaisesti. Tästä kertoo eniten Havanan vähän torjunnat (noin kolme).

Toisessa ottelussa Hesburgerruokailun jälkeen vastaan tuli MuPalle sopiva, hyvin liikkuva vastustaja Toholammin Urheilijat.

Vastustaja piti palloa MuPaa enemmän ja alun varovaisen vaiheen jälkeen myös karvasi aggressiivisesti. Ensimmäinen erä oli silti selvästi MuPan, mutta lukuisia vastustajan huonoista avauksista keskelle saatuja vastahyökkäyksiä ei pystytty hyödyntämään. Toholammin maalivahti torjui alusta lähtien erinomaisesti ja tolpatkin olivat miehen puolella.

Pelin edetessä Toholammi järkevöitti peliään ja MuPan katkot ja vastaiskut harvenivat. Oma pallollinen peli oli vaikeaa, osin vastustajan karvauksesta johtuen, osin varsin samanvärisistä pelipaidoista johtuen.

Vastustajan avausmaali tuli vapaalyönnistä surkean merkkaussekaannuksen jälkeen. Tasoitus vanhalla tututlla Jussila-Jussila –poikittaissyötöllä, vaikkakin ohi menossa ollut laukaus kimposikin tuurilla sisään.

Vastustajan johtomaali tuli myös pienen merkkausvirheen jälkeen ja 3-1 –maalissa maalivahti ja puolustus sekoilivat ja TohU iski ilmaisen rysän.

Tilanteessa 4-1 MuPa sai vielä ylivoiman jonka Bastman ratkaisi pohjoisen palllonpuoliskon löysimmällä kiertoranteella. Viimenen tuli sitten tyhjiin.

Vastustajan hyvä liikkuminen ja MuPaa hyydyttänyt välillä päätönkin karvauspeli ja maalipaikkojen hyödyntäminen ratkaisi pelin tällä kertaa. Ensimmäisen erän paikat jäivät käyttämättä ja vastustaja taas iski huomattavasti paremmalla prosentilla. Lopussa miesylivoima tuli koko ajan selkeämmin näkyviin. Positiivista pelissä oli hyökkäyspään rakentelu aina maalipaikoille asti, miinusta juuri viimeistely. Avauspeli MuPalla tökki juuri karvauksen takia. Suurin osa hyökkäyksistä tuli joko yksittäisten pelaajien nousuista tai vastustajan avausten katkoista.

Viimeiseen pelin vastus oli kolmanteen peliin sopiva, OLS A. Junnut pistivät kentällä jalalla koreasti ja MuPa puolusti tiiviisti. Hämmästyttävän tiivisti siihen nähden että jaloissa painoi jo muutakin kuin ihoteipit.

OLS A vei pallollistä peliä varsin selvästi MuPan kytätessä vastaiskuja. Omissa soi kaiken kaikkiaan neljästi hienoilla laukauksilla. Pienistäkin kulmista pallo painui tarkasti yläristikkoon. MuPa teki maalit maalin edustalta tai maskilaukauksilla.

Vastustajan pyöritys oli aavistuksen tehotonta ja kun siihen lisätään MuPan uhrautuva ja tarkka puolustaminen omassa päässä jäivät maalilukemat alhaisiksi. Kahdessa viimeisessä pelissä maalissa sinkoillut Pääkkönen pisti luukut kiinni OLS:n neljännen maalin jälkeen (toisen erän alussa) ja MuPalle ansaittu viimeisen erän voitto. Lopussa saatiin ilman maalivahtia vielä paikka Bastmanille mutta tällä kertaa laukaus tussahti tavallistakin enemmän.

MuPan yksittäisistä pelaajista ei epäonnistujia löytynyt. Maalivahdit hoitivat tonttinsa hyvin, puolustus pelasi erinomaiset yhdeksän erää vain kolmella miehellä ja hyökkäyspäässä varsinkin Korva ja Happonen olivat mainiolla pelipäällä Pyykkösen huippuhetkeä unohtamatta. Tulokas Salonen oli omaksunut muun joukkueen tapaan pelisysteemin parin reenikerran perusteella ja molempien senttereiden oman pään puolustaminen sujui erinomaisesti. Vornanen ei tarvinnut tämän vuoden cupissa edes aikalisää huiliin.

Kaiken kaikkiaan turnauksesta jäi positiivinen maku, sillä odotukset turneesta olivat huomattavasti ankeammat. Tulokkaiden otteet olivat mallikkaita ja koko joukkueen puolustuspeli näytti paremmalta kuin oikeastaan kertaakaan viime kaudella. Kun vielä poissaolleet saadaan sitoutumaan puolustamiseen samanlaisella asenteella voidaan kaudelta odottaa muutakin kuin peräkkäisten tappioiden putkea.

Ennakkotunnelmia

(27.8.)
SC Muden Pallo aloittaa kautensa perinteisesti cup-turnauksella ja perinteistäkin perinteisemmin Raahessa, jälleen kerran.

Raahen cupeista joukkueella on hyviä ja parempia muistoja, sillä jatkoon on menty niin omilla kuin muittenkin ansioilla ja jatkoturnausten tulokset ovat olleet suorastaan verrattomia.

Tänä vuonna cuplohko näyttää kiviseltä eikä uusiutunutta joukkuetta voida pitää ainakaan suosikkina. OLS A lienee omaa luokkaansa ja 2-divisioonassa viime kauden tahkonnut Raapo on varmasti myös vahva. Toholammen joukkue on täysi arvoitus mutta todennäköisesti MuPa tarvitsee erinomaisen päivän ottaakseen yhdestäkään pelistä pistettäkään.

Päätavoitteena joukkueella onkin pelin kehittäminen kautta ajatellen. Ainakin harjoituspelin perusteella kehittämistä myös riittää. Silti Raaheen matkaa taisteleva SC Muden Pallo.