Kempele 5.4.2014 - Karsintapeli
Ottelu Tulos MuPan tehopelaajat
SC MuPa - Rokokoo
4-3
Viitala 1+1, Bastman, Tilus, Jussila A., Väätäjä 0+1

Kolmoseen!

SC Muden Pallon vanhat sotaratsut vertyivät keväällä laukkaan, jota eivät pystyneet pysäyttämään omat saati vieraat.

Mustat Virtahevot pelasivat kevään aikana yhdeksän peliä joista tappio tuli vain sarjanousija SBT Torniolle tämän kotikentällä. Seitsemän voittoa kolmen kuukauden sisään, joista makein viimeiseksi, nosti joukkueen lopulta ensi kaudeksi kuninkaalliseen kolmosdivisioonaan seitsemän vuoden tauon jälkeen.

Se, että joukkueessa on seitsemässä vuodessä ehtinyt vaihtua pelitapaa ja muutamaa runkopelaajaa lukuunottamatta lähes kaikki, ja se, että nousua ei odottanut kauden alla edes joukkue itse, tekee noususta ehkä jopa aiempaa noususaagaa lyyrisemmän. Olkoonkin että seurajohdolla oli omat suunnitelmansa 15-vuotisjuhlakauden alla...

Lauantain otteluun lähtökohdat olivat varsin selkeät mutta samalla erikoiset. Niin sanottua yksittäistä peliä SC Muden Pallo ei ollut pelannut 14 vuoteen, jolloin cupin alkukierroksetkin pelattiin yksittäisinä otteluina. Lisäksi tavoitteet kaudelle oli ylitetty jo aikaa sitten, eli paineet olivat jossain muualla kuin soturileirissä.

Kempelehallin "ottelutapahtuma" alkoi seurajohdon karkkitarjoilulla. Makeiset loppuivat kesken kun yleisömäärä pelin alkaessa (14) aliarvioitiin reippaasti. Toki muutama hang over -jäsen saapui paikalle asiaan kuuluen hieman myöhässä.

Alkuseremonian tunnelma oli verrattavissa Selänteen viimeiseen runkosarjan otteluun, kun joukkueen kivireen vetäjä Antti Jussila palkittiin veljellisesti 15 vuoden kärs...palveluksesta seuran hyväksi. Skumpat jäivät kylmään ja ruusu jäi lahjukseksi vaimolle mahdollisia nousujuhlavapaita anottaessa. Tunnekuohuista huolimatta peli pystyttiin aloittamaan ajallaan.

Sitten päästiinkin jo itse peliin. Kokoonpano oli prikulleen sama kuin viimeisessä, putkeen kolisseessa sarjaturnauksessa. Sentterin paikoista kisailivat Juha Vornanen ja Antti Jussila, laidoissa vasemmalla raatoivat Mika Väätäjä, Anssi Kemppainen ja Jussi Rönty. Oikean laidan miehittivät Toni Viitala ja Jussi Tilus.

Puolustus oli sekin taattua laatua. Mikko Jussila ja Heikki Havana muodostivat tukevimman peräpään ja Harri Bastman ja Topi Oikarainen täydensivät kipparikvartetin. Maaliin saatiin tällä kaudella 19. kerran peräkkäin Ari Pyykkönen.

Vastustajasta, Rokokoosta, ei tiedetty juuri mitään. Jotkut huhuilivat nopeasta vastaiskujoukkueesta joka oli kolmosessa pelannut mainion kevätkauden noussen suoran putoajan paikalta karsintoihin viimeisessä turnauksessa. Huhut pitivät kutakuinkin paikkansa.

Mustien Virtahepojen taktiikkana oli jälleen kerran pyrkiä pitämään palloa ja pelaamaan kuten oli sovittu. Tässä onnistuttiinkin kiitettävästi. Vaikka alku oli varovaista, pysyi pelin hallinta punamustilla läpi ottelun viimeisiä minuutteja lukuunottamatta. Rokokoo puolestaan oli vaarallisimmillaan vastaiskuissa.

Avausmaalin iski Toni Viitala tavaramerkkirannarillaan tavaramerkitystä paikasta. Avausmaalin merkitys ei kauaa ehtinyt korostua kun Rokokoo kuittasi heti seuraavassa vaihdossa pienen merkkaussekaannuksen jälkeen. Tästä pari minuuttia ja Rokokoo siirtyi johtoon tarkalla viivalaukauksella ohi maskissa olleen Pyykkösen ja ensimmäiselle erätauolle mentiin MuPan maalin takaa-ajoasemassa.

Valmennus painotti erätauolla pelisuunnitelmassa pysymistä ja varoitteli vastustajan vastaiskuista. Myös vastustajan pitkät pallot kulmiin saatiin kahdessa viimeisessä erässä paremmin pois ja pahimmat paikat, lähinnä vastaiskuista tai hetkellisistä lyhyistä pyörityksistä, Pyykkönen hoiti vakuuttavasti.

MuPa iski tasoihin hienon hyökkäyksen päätteeksi heti toisen erän alkuun. Palloa siirreltiin ensin alhaalla ja avauksen löydettyä tiensä laitaan Viitala pelattiin kulmaan pallon kanssa. Pudotus Bastmanille viivaan ja miehet maskiin ja "myyrä" sai tehdä loput työt. Bastmanin tavaramerkkilaukaus alas takakulmaan ja mupafanien tunnelmat nousivat Kempelehallin pölyiseltä lattialta lähes polven korkeudelle.

Erässä ei enempää maaleja saatu aikaiseksi, vaikka paikkansa oli molemmilla. MuPan pallonhallinta näkyi useammassa selkeämmässä maalipaikassa, mutta hanakasti laitojenkin läheltä laukonut Rokokookin testasi Pyykköstä parhaansa mukaan.

Kolmatta erää jauhettiin samalla sapluunalla puoleen väliin asti, kunnes Kempelehallin punamusta seinä räjähti. Mika Väätäjä tarjoili hyvän pyörityksen jälkeen Tilukselle namupaikan maalin takaa ja "ruotsalaisvahvistus" niittasi pallon takakulmaan. Katsomossa lähenneltiin jo jos ei ekstaasia niin ainakin vieruskaveria.

Loppuerä säilyi jännittävänä ja Rokokoon nostaessa karvausta MuPa pelasi enemmän palloa suoraan ylös. Yksi näistä avauksista tavoitti Tiluksen jota puolustanut rovaniemeläispakki pudotti hässäkässä mailansa ja kun Tilus puski kohti maalia suunnilleen äijästä läpi antoi ottelun hyvin viheltänyt tuomaristo MuPalle rangaistuslaukauksen kaksi minuuttia ennen ottelun loppua. Ilmeisesti rike katsottiin tapahtuneen maalintekotilanteessa, mutta silti jopa mupaleirissä tuomiota pidettiin pelin ratkettua aavistuksen liian kovana.

Rangaistuslaukausta asettui ampumaan Antti Jussila Mikko Jussilan suorastaan pyhän epäitsekkäästi luovuttua rankkarikortistaan. Luopuminen kannatti, sillä Virpiniemen nihkeällä matolla talven pimeinä tiistai-iltoina harjoiteltu harhautus toimi kuin se VR:n saniteettitila ja pallo ui rystyltä tyhjään rysään.

Rokokoo veti kuitenkin töpselin skumppapakastimesta irti samantein. Aikalisän jälkeen maalivahti pois ja tovi tästä suorastaan nerokas 6+mv -miehitys kenenkään, katsomon tarkkasilmäisintä lajiniiloa lukuunottamatta, huomaamatta kentälle ja pallo ohi Pyykkösen. Maalia edelsi mupapuolustuksen pompottelu mutta joka tapauksessa viimeinen puoli minuuttia mentiinkin sitten taas lääkityksen voimalla.

Hetki ennen tätä Pyykkönen esitti ottelun "game saverin" torjuen varman maalin jalallaan vastustajan ehtiessä pomppivaan paluupalloon ensimmäisenä. Aikaisempi kavennus olisi voinut olla virtahevoille liikaa. Nyt viimeinen 30 sekuntia kestettiin paniikissa ja kynsien pureskelun jälkeen niin vaihtopenkki kuin fanikatsomokin pääsi osallistumaan kentällä juhlivien punamustien riemuun.

Hieno ja tiukka taistelu mutta ansaittu voitto SC Muden Pallolle ja ensi kaudeksi Kempeleestä haettiin jos ei muuta niin ainakin säkillinen haastetta lisää tulevaan kauteen. Toivottavasti kauden loppu saadaan siirrettyä ensi syksyyn ja rinki pidettyä koossa sekä loukkaantuneet takaisin kehiin. Toki verkot laitetaan vesille, jos ei muuten niin ainakin muutaman keskisuuren paluumuuttajan toivossa.

Loppuun lyhyet arviot jokaisesta soturista ja päälle vielä nousuhuumassa kyliltä ja eri medioista kuultua. Nyt jatketaan nautiskelua, aina syksyyn asti.Muden tähdet

Hyökkäys:

Aki Pyykkönen
Tornion profeetta joka huippualun jälkeen hieman rauhoittui kauden edetessä. Kausi meni pilalle loukkaantumisten takia. Palaa ensi kaudella uusin varaosin huipputasolleen.

Antti Jussila
Tasainen kausi ilman piikkejä tai romahduksia. Kehitti joukkueen henkisen valmennuksen aivan uudelle tasolle. Myös oivallus kolmosvalmentajasta joulun alla kylvi nousun siemenen.

Jussi Tilus
Kiikariturnauksen jälkeen jumalvaihde silmään ja joukkue kolmoseen. Järjetön määrä maaleja kevätkaudella ja sitoutuminen omaa luokkaansa - naapurimaasta pelireissuille.

Juha Vornanen
Luottosentteri löysi peli-ilon uuden lainamailan myötä. Toi sen mukana puolustuspään takuuvarmaan työhön myös hyökkäyspään lisän. Joukkueen kovin rystylaukaus. Ihailtava asenne kentällä ja kentän ulkopuolella.

Anssi Kemppainen
Loppukaudesta tärkeitä osumia. Valmennus tietää mitä tältä mieheltä saa. Virtahepojen hyökkäyksen fyysisin ja kovimman änkyräkierron omaava pelote.

Mika Väätäjä
Kahdeksannen, hieman seesteisemmän, kauden soturinutussa tahkonnut laitahyökkääjä näytti loppukauden ratkaisupeleissä tasonsa sekä sen, että kahden aiemman kauden 51 maalia eivät olleet sattumaa. Karsintapelissä tähdistöön.

Jukka Korva
Oli liian hyvä alkukaudesta joten valmennusjohto teloi reeneissä. Sääli, sillä tehopistetahti oli murhaava. Toivottavasti toipuu täyteen iskuun.

Jussi Rönty
Valmennuksen luottomies, joka väläyttää aina kun sitä ei enää odota. Viimeisen turnauksen esitys herkistää seurajohdon vieläkin. Kysykää vaikka OFBC-pakeilta.

Toni Viitala
Hyökkäyspään tähdeksi ja karsintapelin ratkaisuhahmoksi parissa kaudessa. Ainoita mupalaisia joka pystyy juoksemaan vastustajan kuin vastustajan kiinni. Liikkeen päälle valtava työmoraali ja pehmeät kädet. Iso hintalappu pitää seurassa jatkossakin.

Reenivahvistukset
Target-pelaajia, lainamaalivahteja, ex-mupatähtiä, lajiniiloja, taiteilijoita, katsastusmiehiä, muhoslaisia...vakuuttavia pelureita joita ilman mupareeneissä olisi yksinäistä eikä nousun pohjan luoneita harjoitteita pystyttäisi suorittamaan. Lisäksi yhteisreenit Muhoksen Pallo-Salamien kanssa poiki jo toisen sarjanousun pariin kauteen.

Puolustus:

Heikki Havana
Kauden pakkikomeetta. Maalivahdista puolustajaksi ja suoraan dominoimaan, muutenkin kuin fyysisellä olemuksellaan. Torjuu kentällä enemmän kuin Pyykkönen maalissa ja jättää kaikkensa (hikensä) kentälle joka ottelussa.

Harri Bastman
Hyökkääjä puolustajan vaatteissa, jonka laukaisuvariaatiot, myyrä ja pelikaani, tekevät tuhojaan kaudesta toiseen, puolustuksen ohessa. Siirtää reeneistä vain hyvät suoritukset peleihin.

Topi Oikarainen
Hirveä pommi. Keisari. Ylivoimapelote. Osoitus siitä että harjoittelun määrällä ei ole väliä jos on noin hyvä.

Mikko Jussila
Nelosdivisioonan itsekkäin pelaaja pelasi alkukauden hirmutehoilla mutta näytti loppukaudesta sen että tehopisteiden takaa löytyy myös puolustusasennetta. Pelasi viimeiset turnaukset joukkueelle kuten puheenjohtajan kuuluu.

Maalivahti:

Ari Pyykkönen
Muuri. Torjui kirjaimellisesti joukkueensa 3-divisioonaan. Heikkoja eriä ehkä yksi, hyviä ja loistavia 56. Kauden tärkeimpään paikkaan täydellinen suoritus kertoo olennaisen.Kommentteja noususta

"Nyt oon nähny kaiken, nyt voin kuolla rauhassa." - Die hard -fani Keisarin lähipiiristä

"Melkoisen tempun vielä vanhoilla päivillä teitte." - entinen herrasmiessoturi

"Helvetistä soiteltiin: Saatana tilasi pari mottia kuivaa koivuklapia kun oli yhtäkkiä tullut ihan perkeleen kylmä..." - entinen tähtilaituri

"Liigajuna 2017 aikataulussa." - oululainen salibandyvaikuttaja

"Maailman hitainta salibandyä!" - seuran maskotti

"Ihanaa, virtahevot, ihanaa!" - Antero Mertarannan kaksoisolento

"Mitä v****a?" - pitkäaikainen seura-passiivi

"Ansiotta huipulla jo vuodesta 1996" - SC Muden Pallo