Kausianalyysi - SC Muden Pallo

Kauden päätöksestä on kulunut jo muutama viikko, joten on aika heittää ilmoille täysin objektiivinen analyysi menneestä kaudesta joukkuetasolla. Pohdiskeluissa keskitytään kaikkeen kuuteen olennaiseen ja useaan epäolennaiseen pelin osa-alueeseen. Niille joukkueen jäsenille jotka eivät tarinointia jaksa lukea on oheen heitetty myös osa-alueiden kouluarvosanat.

Yleisilme
Arvosana 9-

Mikäli yleisilmeeseen vaikuttaisi pelkästään yleinen meininki reeneissä ja ottelutapahtumissa, voisi tämän osa-alueen sivuuttaa nakkaamalla kympin tiskiin ja lähtemällä limonadille. Mutta koska arvovaltainen asiantuntija haluaa olla perinpohjainen, tutkitaan jokainen osa-alue tarkemmin kuin pelikaverin taskut. Ryhmähenkeä ei tässä osiossa erikseen arvostella, sillä jokainen sen arvosanan jo tietää. Jos ei tiedä niin se on lähellä RH Happosen pelinumeroa.

Mikäli kauden jakaa kahteen osaan, voidaan ensimmäisestä osasta antaa niin harjoittelun kuin pelitapahtumienkin osalta koko porukalle erinomainen arvosana. Kuitenkin loppukaudesta harjoitusaktiivisuus alkoi hivenen laskea ja muutamaan peliinkin lähdettiin vain soittelemaan. Pelaajamäärä turnauksissa oli kuitenkin joka kerta parempi kuin hyvä, ainakin jos katsoo ottelupöytäkirjoja jokunen kausi taaksepäin.

Suurin miinus koko kauden osalta tulee harjoitusotteluista. Niitä ei juurikaan pelattu, ja syy oli vanha tuttu. Ne vaan nyt eivät näytä porukkaa kiinnostavan. Toisaalta ymmärrettävää, mutta toisaalta ihmetyttää se että peleissä käyvät aina samat naamat ja heitäkin on paikalla aina vain kourallinen. Jokunen miesvajaa peli menee järjestelyjen piikkiinkin, mutta kaikkea ei silläkään voi selittää. Lisäksi senkin kerran kun pelaajia on useampi saatu kehiin, on asenne ollut paikoin kentällä suorastaan karmea. Kun tehopisteet eivät näy pörssissä niin pelille ilmeisesti on aivan sama. No suurin syy tähänkin on huono valmistautuminen harjoitusotteluun. Parhaat esitykset peleissä ovat säännöllisesti kasautuneet kolmansiin eriin.

Sarjaottelut ovat sitten olleet suurimmilta osin täysin eri näköistä. Yli kolme kenttää miehiä ja jokainen sankari on painanut talla pohjassa muutamaa koko joukkueen surkeaa hetkeä lukuunottamatta. Joten eiköhän paskat harjoituspelit siedä mikäli peli kulkee ja kopissa on mukavaa. Erinomaisen sitoutumisen peleihin toivoisi jatkuvan myös tulevalla kaudella.

Yllä mainittiin sitoutumisesta peleihin. Tällä kertaa sillä myös tarkoitettiin pelejä, eikä pelejä. Jälkipeliaktiivisuus on joukkueella koko kauden, kauden päättäjäisiä lukuunottamatta ollut suorastaan ala-arvoista. Osa tästä menee otteluohjelman laatijan piikkiin jolloin aikatauluun ei vain sovi porealtaassa köllöttely. Mutta huolestuttavaa on se jos pelit loppuvat jo neljältä eikä saunailtaan saada kuin kourallinen osallistujia. Huhujen mukaan joku tulokkaista olisi jopa valitellut väsymystä jälkipeleihin. Seurajohto toivoo että kyseessä on pelkkä huhu eikä toimenpiteisiin tarvitse ryhtyä. Jo pelkästään tämä osa-alue vetää erinomaisen arvosanan lähelle kiitettävän ala-rajaa. Parannettavaa ensi kaudeksi siis löytyy.

Pallollinen peli
Arvosana 8½

Tässä kohtaa voisi puhua siitä kuuluisasta pelikirjasta, mutta koska sitä ei ole niin jätetään puhumatta. Joukkueen pallollinen peli parani ainakin viime kaudesta selvästi. Epävarmuutta varsinkaan puolustajaosastolla ei ollut tai ainakaan sitä ei juuri näkynyt - kentällä. Sitä kautta avauspelikin oli mainiota, mitä sotki lähinnä hyökkääjien höntyily ja pakkien (l. Jussila jr:n) omat itseluottamusta uhkuneet nousut. Sama mihin lohkon muuhun joukkueeseen pallollista peliä vertaa, tällä kaudella MuPalla se oli muutamaa synkkää erää lukuunottamatta kiistatta lohkon parasta.

Hyökkäyspäässä joukkue kaipaa jatkossa enemmän varmuutta ja kovuutta, sillä pallonmenetyksiä tuli vielä liiaksi. Onneksi vain hyökkäyspäässä, mutta jatkossa hyökkäyspään menetyksetkin voivat olla vaarallisia. Nyt menetykset pystyttiin onneksi paikkaamaan.

Mukavinta joukkueen hyökkäyspelissä oli tasaisuus kentällisten kesken. Valmennuksella oli varsin helppo pyöritellä kentällisiä, kun ne pystyttiin pitämään samana miltei koko kauden, eikä missään vaiheessa yhtä, kahta poikkeusta lukuunottamatta tarvinnut vaihtopenkillä nauttia kahta nitropurkillista enempää sen vuoksi että hyökkääjiltä olisi ollut pallo täysin hukassa. Eniten pallollisesta pelistä kertoo se, että jokaisessa pelissä MuPa oli palloa hallitsevampi osapuoli. Ainakin siinä vaiheessa kun peliin vihdoin herättiin.

Palloton peli
Arvosana 9+

Ketjukoostumuksista puhuttaessa eniten plusmerkintöjä tulee pallottomasta pelistä. Muun muassa lähes koko kauden samana pysynyt ykköskentällinen (Väätäjä-Partanen-Happonen) pelasi alkukauden hyökkäyksellisti hämärässä yössä, mutta puolustuksellisesti muiden kenttien tapaan homma pysyi paketissa koko kauden ajan. Ja höntyilypeleissäkin nippanappa paketissa. Muillakaan kentällisillä ei ongelmia ollut, ja varsinkin Sorjosen laidoilla sai pelata kuka vaan eikä se puolustuspelissä näkynyt.

Laitureille ja senttereillekkin ainoat pyyhkeet tulee oman pään pelistä, sillä jokainen kenttä päästi omassa päässä vastustajat laukomaan liian helposti, nimenomaan viivasta. Liekö sitten Tammisen mainostamaa yliliikettä vai missä vika jos sitä peittoa ei vaan saada pallon tielle. Mutta jos tuon ainoan miinuksen saa pois niin lippu salkoon. Karvaus nimittäin toimi kuin unelma, toisaalta vastustajien pallollisen pelin pienoisella avustuksella.

Ilman oman pään tilapäisiä vaikeuksia arvosana nousisi lähelle huippua. Jääpähän ensi kaudelle jotain parannettavaa.

Erikoistilanteet
Ylivoima-arvosana 9+
Alivoima-arvosana 10+


Erikoistilanteet olivat tällä kaudella kohtalaisen suuressa roolissa joukkueen menestyksen tiellä. Huippuunsa harjoiteltu ja viritetty ylivoima ratkaisi pisteet oikeastaan kolmessa kohtaamisessa. KaPePon ja Papaksen johto kurottiin kiinni ylivoimalla ja SuPS notkahti lopun ylivoima- ja tasavoimapyöritykseen. Varsinkin alkukaudesta ylivoimateho hipoi 80 prosenttia, mutta lopun tehottomuus pudotti prosentin 52:een. Silti erinomainen saldo, ottaen huomioon sen että mitään huippukuvioita ei läheskään aina nähty. Sen sijaan tahtoa ja yritystä ja niin sanottuja väkisin tehtyjä maaleja sitäkin enemmän. Ja mikäs ylivoiman on pyörittäessä kun takakolmiossa löytyy huipputaitoa, maskimies on pohjois-Suomen paras maskimies ja neliön keskeltä lauotaan joskus jopa maalia kohti.

Alivoima on MuPalla oikeastaan aina toiminut vähintäänkin hyvin. Niin tälläkin kaudella. Pasmat av-neliössä sekosivat vain pariin otteeseen, joten prosentti on kiitettävä 89 (16/18). Liikkuvaa ja uhrautuvaa puolustusta ja varmaa maalivahtipeliä. Alivoiman arvosanaa eliten nostaa yksilötasolla nähdyt sankarilliset taistelut ylivoimaista vastustajaa vastaan kauden päättäjäisissä, mutta ei joukkuettakaan sovi alivoimaesityksistä mollata.

Vapaalyönnit olivat tämän osa-alueen surkein osa. Maaleja vapaalyönneistä tehtiin suunnilleen kaksi, ja nekin suorilla laukauksella surkean muurin läpi. Siirrot ja suorat vedot syötöstä menivät keskimäärin metsään. Joten mikään fakiiri ei tarvitse olla sanoakseen että tätä osa-aluetta voisi kenties harjoitella enemmänkin. Puolustuspäässä vapaalyönneisä ei juuri omissa soinut, mutta silti merkkauspeli ja peittopeli kaipaa parannusta jatkossa.

Maalivahtipeli
Arvosana 5 ½

Maalivahtipeliä on MuPassa kehuttu jo liikaakin, joten tyydytään arvostelemaan joukkueen imurit asteikolla yhdestä kuuteen. Puolikas lähtee Vanhalan laiskuudesta herätä bussiin ja Pääkkösen jälkipeliaktiivisuudesta. Ainoa joukkueen kaveri jolle mäyräkoirassa ei ole kahtatoista nautittavaa osaa.

Tilinpäätös
Kokonaisarvosana 10-

Sama miltä kantilta kautta katsoo, niin arvosanaksi on pakko antaa kiitettävä. Jälkipeleissäkin muutama soturi antoi aina kaikkensa, joten muutaman laiskottelijan vuoksi heitä ei tässä sovi rankaista. Nousu ja sarjavoitto on kuitenkin aina sarjavoitto ja nousu.

Toivoa sopii että vastaava kausi sattuisi vielä joskus tulevaisuudessa kohdalle, mutta jos sattuu niin pienenä ihmeenä sitä voisi pitää. Toisaalta, tällä kaudella niitä pieniä ihmeitä nähtiin ryppäissä niin joukkue- kuin yksilötasollakin. Näillä arvosanoilla ensi kauteen.