Suuri Päivä


Lauantai 18.3.2006 kirjoitetaan tästä eteenpäin isoilla kirjaimilla Suomen salibandyhistoriassa. SC Muden Pallo nimittäin juhli kyseisenä päivänä kymmenvuotista taivaltaan salibandytaivaan yhtenä kirkkaimmista tähdistä koko seuran voimin Oulussa.

Päivä alkoi taitokisalla ja juhlaottelulla Nallisportin urheilupyhätössä. Pelaajat olivat niin taitavia, että kisa meinasi venyä ylimittaiseksi. Sen vuoksi mm. kaukalonympärijuoksu jätettiin tällä kertaa väliin. Sen sijaan pujottelu- ja tarkkuuskisa vietiin loppuun, tosin sillä erotuksella että pujottelussa löytyi vain yksi voittaja Mikko Jussilan kierrettyä keilat nopeiten.

Itse ottelussa nähtiin useita huikeita suorituksia, mutta pelikellon lähestyessä loppuaan tunnelma tiivistyi selvästi odottavalle kannalle.

Pelien jälkeen seurajohto teki vielä viimeiset hienosäädöt Eksymän mansionissa sekä paikallisissa tavarataloissa. Kenties upein sulka hattuun oli maalipörssin voittajan kumiankka, joka löytyi tarkkaavaisen iskuryhmän toimesta ilostuttamaan palkittua ja gaalayleisöä illan juhlassa. Mutta sitä ennen seuran jäsenet kerääntyivät seuralaisineen runsaslukuisena ravintola Olimpoksen kabinettiin nauttimaan pienen ruokahalua kiihottaneen odottelun jälkeen erinomaisen buffet-aterian upeassa seurassa. Upeassa siksi että aamun pelin pommiin nukkuneen Vanhalan ja seurajohdon väliin saatiin yksi kokonainen pöydällinen muita seuran jäseniä.

Ruokailu kesti kaikkineensa lähes kolme tuntia Oskari Hannulan syödessä yksin ravintolan lampaat karvoineen päivineen loppuun ja jälkiruokien jälkeen suunnaksi koko seurue otti osa mutkan kautta ja osa suoraan juhlapaikan. Juhlapaikan, jota ei liiaksi voitane kehua, sen verran hulppeat puitteet Eksymän lukaalissa porealtaineen, videotykkeineen ja musiikkilaitteineen löytyy.

Juhla alkoi juhlan arvolle sopivalla tavalla, kun ensin seuralaiset oli hienovaraisesti ohjattu omiin juhliinsa, seuran puheenjohtajan Mikko Jussilan avatessa juhlan sekunnilleen aikataulussa juhlapuheella, joka herkisti niin mielet kuin kuulijoiden korvat. Lyhyt mutta asiapitoinen puhe piti sisällään lyhyen katsauksen kymmeneen menestyksen vuoteen, viime kauteen sekä tulevaan. Puhe loppui seuran päädespootin Antti Jussilan palkitsemiseen hulppealla metrin korkuisella pokaalilla kymmenen vuoden henkisestä kivusta ja särystä, joka saikin palkitun miehekkäästi herkistymään.

Pasmat eivät tosin täysin menneet sekaisin, sillä lyhyen kiitoksen jälkeen käynnistyi jälleen sekunnilleen aikataulussa parikymmenminuuttinen historiikki Eksymän videotykillä. Esitys, joka ei jättänyt ketään kylmäksi kuvasi menneitä vuosia asiapitoisesti huumoria, musiikkia sekä upeita kuvaotoksia unohtamatta.

Esityksen jälkeen joukkio kokosi hivenen itseään, ja vapaan jutustelun, PES2-turnauksen juhlallisen avajaisarvonnan ja turnauksen käynnistämisen jälkeen siirryttiin kenties odotetuimpaan osioon, juhlagaalaan. Fanfaarien soidessa gaalan itseoikeutetut juontajat, Jussilan veljekset, itseoikeutetussa asussa eli ilman housuja, ottivat lavan ja yleisön haltuunsa seremoniamestari Riekin huolehtiessa uruissa tunnelmasta sekä juhlan taiteellisesta puolesta.

Palkinnot seurasivat toisiaan, ja aina yhtä mieltälämmittävät juhlapuheet sekä onnellisten voittajien riemastuneet ilmeet saivat aikaan sen, että gaala ei tuntunut loppuvan koskaan. Herkimpiä hetkiä olivat ainakin Oskari Hannulan asiantuntijapalkitseminen, Rahikkalan herrasmies- ja alltime herrasmies -palkinnot sekä Aki Kankaan palkintopöydän putsaus ennen SC Muden Pallon Finlandia-palkintoa, jonka Kangas ansaitsi aiemmin kaudella hersyvällä ja ytimekkäällä tekstillä keskustelupalstalle aamuvarhaisella.

Kangas myös jakoi syöttöpörssin palkinnon vanhemman Jussilan kanssa ja kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että puolueeton raati onnistui jakamaan Euroleka-palkinnon vakuuttavan tasapuolisesti. Myöskään nuoremman Jussilan palkinnossa, vuoden jäähykuninkaan palkinnossa, ei seurajohto ollut pihistellyt. Myös kaikkien aikojen tehokkain puolustajapari SC Muden Pallon historiassa, eli sankarit Ryyppö & Kärki saivat oman osansa palkintogaalan palkinnoista.

Paikalla eksyneet SC Muden Pallon alkuperäisestä joukkiosta palkinnon saivat Jussilat, Mäkelä, Remes, Hannula, Tilus sekä Suvanto, joka pokkasi myös Jäämies-palkinnon. Odotetuin voittaja koko juhlassa oli kenties Partanen, joka pokkasi toisen kerran peräkkäin vuoden positiivisemman pelaajan palkinnon. Tiukin taisto käytiin Vuoden mediapersoonan palkinnosta, jonka lopulta itselleen lunasti Matti "Idoli" Riekki.

Sokerina pohjalla, Tiitisen erikoispalkinnon jälkeen, Vanhala nouti omansa eli kauden parhaan pelaajan palkinnon. Ja jotteivat maalivahtien kemiat täysin sekoaisi myös Pääkkönen lahjottiin ennen juhlan juhlallista lopetusta.

Tämän jälkeen juhla jatkui saunalla, porealtaalla, PES2-turnauksella jonka kaikkien hämmästykseksi vei Jussi Tilus nöyryyttämällä finaalissa Ryyppöä. Muutama muukin huikea ottelu nähtiin turnauksen tiimellyksessä, mutta lopulta, seurajohdon linjanvedon jälkeen siirryttiin Ykän pubin kautta keskustaan jälleen sekunnilleen aikataulussa.

Loppuilta sujuikin enemmän tai vähemmän mukavissa tunnelmissa ravitsemusliike Onnelassa, josta enempää raportteja ei suurelle yleisölle kerrota. Suurin syy tähän on Eksymän koiran syömät muistiinpanot sekä seurajohdon periaatteellisesti harjoittama tinkimätön joukkueenjäsenten yksilönsuoja.

Juhla oli siis unohtumaton ja liikuttava, mutta samalla riemastuttava. Vanhojen jäsenten osallistuminen muutaman hang over -jäsenen lisäksi juhlaan toi sille lisää ansaitsemaansa arvokkuutta. Juhlat on nyt siis juhlittu ja paluu arkeen tapahtui jo tiistaina reeneissä.

Ja uudet juhlan vuodet ovat edessä.